Μια μεικτή Καλλιδρομο, Οίτη, Ζηρελια, Σαράνταινα, Φουρνά

Post Reply
gkarvou
Νέος χρήστης
Νέος χρήστης
Posts: 60
Joined: 06 Sep 2016 11:18
Location:
Contact:

Μια μεικτή Καλλιδρομο, Οίτη, Ζηρελια, Σαράνταινα, Φουρνά

Post by gkarvou »

Έχει φτάσει 15 ο Ιούνης και δεν το έχω καταλάβει, τρώω το χρόνο μου σε κάτι αγγελίες για μηχανάκια που μου γυάλισαν και προσπαθώντας να λύσω σπαζοκεφαλιές ηλεκτρικών κυκλωμάτων γιαπωνέζικων πουρών (λέγε με ZXR 750 ‘95). Ξυπνάω έντρομος την επόμενη έχοντας δει εφιάλτη ένα ημερολόγιο. Έδειχνε λέει ότι είχε περάσει το καλοκαίρι και γω το είχα περάσει κάνοντας σέρβις τα μηχανάκια μου για να είναι έτοιμα για την υπέρτατη βόλτα … Αυτό ήταν, από δω και στο εξής θα έπιανα το καλοκαίρι και τις βόλτες, «απ’τα κέρατα».
Ωραία …να φύγω …που να πάω?..μόνος?... ΜΟΝΟΣ ναι, ο τόπος εύκολος, πάω να κάνω μια βόλτα να δω κάνα χωματόδρομο από Οίτη και αριστερά που δεν έχω πάει. Που θα μείνω?..χμμμ Το Σάββατο θα είναι εύκολα τα πράγματα, θα έχω όλη την ημέρα δικιά μου για να βρω καβάτζα για την σκηνή, την Παρασκευή όμως?... Ανάβει λαμπάκι ιδέας, ένας τύπος , που δεν έχω γνωρίσει από κοντά, μου είχε πει «αν περάσεις κοντά από Λαμία, πες μου.».. Στέλνω μήνυμα «Φίλο, σουκου θα γυρίζω πέριξ σου, μήπως έχεις μέρος διανυκτέρευσης κάπου στο δίωρο από Αθήνα που θέλω για Παρασκευή?», μου απαντάει: «Νεβρόπολη…. Θα σε συναντήσω εκεί Παρασκευή βράδυ…». Α, ρε τι σου κάνει η βίρτσουαλ κοινωνική δικτύωση!!
Πέμπτη 18 βάζω λάστιχα, Παρασκευή 19 Ιουνίου είμαι φορτωμένος και φεύγω σχολώντας από την δουλειά σαν ελατήριο για μια βόλτα που ΔΕΝ ξέρω που πάω ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! Έχω μαζί τα απολύτως απαραίτητα, μιας και έχω σκοπό χωμάτινες διασχίσεις, και κάνα δυο τρία ζουμ σε χάρτες που έχω στο μυαλό μου. Δρομολόγιο ασφάλτινο, κλασικό : Αθήνα- Μάντρα-Θήβα- Αμφίκλεια ότι πρέπει να στρώσουν τα καινούρια λάστιχα. Φτάνω, βλέπω ότι έχω ώρα για να φτάσω πριν νυχτώσει και κοιτάω να βρω χωματόδρομο που να με ενώνει από κει που είμαι, να γλυτώσω λίγη άσφαλτο βρε αδελφέ! Στρίβω Δρυμαία, την διασχίζω και ακολουθώ των χωματόδρομο που ανηφορίζει στο Καλλίδρομο.
Image

Πέτρα …φουλ … ωραίος σκέπτομαι είμαι.. μες τον κατσικόδρομο ήρθα πάλι. Αρχίζουν να έρχονται τα έλατα και αρχίζουν να μειώνονται οι πέτρες. Αυτό ήταν .. ΜΠΗΚΑ! Σιγά, σιγά άρχισα να βρίσκω τον ρυθμό, άρχισα ισορροπώ ανάμεσα στην απόλαυση της οδήγησης, το ρούφηγμα των ζωντανών εικόνων και το άδειασμα των σκέψεων.

Image

Ο δρόμος όσο προχωράω γίνεται ποιο χωμάτινος, μέχρι που επάνω στο Καλλίδρομο μοιάζει λεωφόρος .

Image

Image

Image

Φτάνω στη λίμνη Νεβρόπολη.. Τι απίθανο μέρος ρε?!!

Image

Κάνω βόλτα αναγνωριστική, βρίσκω που έχει πηγή, κάνω τσιγάρο, βλέπω να έρχεται Transalp. Αυτός πρέπει να είναι …ο Μήτσος. Σταματάει, χαιρετιόμαστε, βοηθάει να στήσω την σκηνή, κάτσε μου λέει. Διαλέγουμε ένα τραπεζόπαγκο από τα πολλά και αδειάζει φαγητά και μια τσάντα μπύρες! Μια τσάντα που δεν τελειώσανε ποτέ εκείνες οι μπύρες (πόσες είχες κουβαλήσει ρε?) Όπως δεν τέλειωναν και οι κουβέντες, πηδάγαμε από θέμα σε θέμα χωρίς να υπάρχει κενός χρόνος.

Image

Με αφήνει, μένω μόνος σε ένα δάσος με μια τεράστια βαβούρα από βατράχια και πουλιά. Αρχίζω να σκέφτομαι ότι αυτή ήταν η πρώτη γνωριμία που έκανα μέσα από τον εικονικό κόσμο των Ημερολογίων μοτοσυκλέτας και δεν θα έμενε εδώ. Όποιος γυρίζει μυρίζει Γιώργη είπα και αφέθηκα να απολαμβάνω το σύμπαν του σκοταδιού…

Image
Image
Image



gkarvou
Νέος χρήστης
Νέος χρήστης
Posts: 60
Joined: 06 Sep 2016 11:18
Location:
Contact:

Re: Μια μεικτή Καλλιδρομο, Οίτη, Ζηρελια, Σαράνταινα, Φουρνά

Post by gkarvou »

Στο λινγκ υπάρχει η χωμάτινη διαδρομή με τις φωτογραφίες στο στίγμα
https://www.google.gr/maps/@38.7360364, ... 95ObIXJpy8



gkarvou
Νέος χρήστης
Νέος χρήστης
Posts: 60
Joined: 06 Sep 2016 11:18
Location:
Contact:

Re: Μια μεικτή Καλλιδρομο, Οίτη, Ζηρελια, Σαράνταινα, Φουρνά

Post by gkarvou »

Με ξυπνάν κουδούνες, μουγκανητά και το ποδοβολητό από ένα κοπάδι γελάδες που κατέβαιναν χαρούμενες στη λίμνη το πρωί από ένα μονοπάτι μερικά μέτρα δίπλα μου. Φτιάχνω καφέ, κάνω το δασικό τραπεζόπαγκο γραφείο και ανοίγω χάρτες, ηλεκτρονικούς χάρτες. Υποψιασμένος ότι στα βουνά των διασχίσεών μου δεν υπάρχει σήμα κινητής (στη Νεβρόπολη ούτε για δείγμα), έχω εγκατεστημένες στο τηλέφωνο εφαρμογές που δεν χρειάζονται δεδομένα, μόνο σήμα gps (Maps.me, OsmAnd κτλ). Βλέπω στους χάρτες δρόμους να πάρω μια ιδέα των περιοχών, όμως πολλοί μπορεί να είναι μονοπάτια όπως και μονοπάτια να είναι δρόμοι, στο χώμα ποτέ δεν ξέρεις τι θα συναντήσεις έτσι κι αλλιώς και νομίζω αυτή η ρευστότητα είναι που με τραβάει όλο και πιο πολύ στα χώματα.
Είναι Σάββατο, έχω όλη την μέρα μπροστά μου, βάζω ένα μακρινό στόχο διανυκτέρευσης που ξέρω και ξεκινώ την χωμάτινη «λεωφόρο» για Ελευθεροχώρι να βρω άσφαλτο και να φτάσω μέχρι Παύλιανη που θα ξεκινήσω την χωμάτινή μου μέρα. Μπαίνω στο χωριό στο τέλος του δρόμου κάνω αριστερά ακλουθώντας κάτι τσιμεντόδρομους, βλέποντας κάποιες ταμπέλες για Προφήτη Ηλία. Βάζω την καταγραφή της διαδρομής και στρίβω αριστερά πριν τον Αϊ Λία για Πυρά Ηρακλέους . Θα κάνω μια γρήγορη αναγνωριστική σκέπτομαι και θα γυρίσω άσφαλτο να προλάβω ένα δυο σημεία που είχα βάλει στο μυαλό μου από τις ηλεκτρονικές διαδρομές που διάβαζα μες το χειμώνα.. ΧΑ!... Έχετε ανέβει στα λιβάδια της Οίτης? Εγώ μόλις ανέβηκα και ξέχασα ποιος είμαι και που πάω.

Image

Image

Άφησα τους δρόμους διασταύρωσης που θα κόνταιναν την διαδρομή μου και προχώρησα όσο πιο πολύ μπορούσα οδηγώντας μες την Οίτη και όταν άρχισα να πέφτω προς το Μαυρολιθάρι μέσα από τα ξέφωτα των ελάτων πότε μου έστελνε την εικόνα της η Γκιώνα και πότε τα Βαρδούσια. Μία ώρα και 47 λεπτά μου πήραν αυτά το 27+ χιλιόμετρα!

Image

Image

Πιάνω άσφαλτο στο Μαυρολιθάρι με στόχο να την χάσω στην Καστριώτησα. Μπαίνω σε χωματόδρομους με ταμπέλες, κάτι που γενικώς με ιντριγκάρει. Μέχρι τον τελικό προορισμό έχω δυο σημεία ενδιαφέροντος, ένα στην Ανατολή και έναν στα Μάρμαρα.

Image

Φτάνω Ανατολή και βλέπω ταμπέλες «ΖΗΡΕΛΙΑ», χμμ, ίσως προλάβω να κάνω μια γρήγορη αναγνωριστική! Βγαίνω αριστερά από τον κύριο χωματόδρομο και ανηφορίζω, περνώ μια στάνη και το γήπεδο και ανεβαίνω.

Image

Όσο προχωράς τόσο πέτρα, στο τέλος το λες βράχια, δύσκολο θα είναι με δικάβαλο σκέπτομαι και τσουπ!! Βλέπω τις δίδυμες λίμνες Ζηρέλια, δημιουργία μετεωριτών, μπροστά μου! Υψόμετρο στα 1600 ένας απίθανος τόπος!

Image

Πάλι ξεχνάω ποιος είμαι και που πάω, κάνω δυο γύρες και περπατάω σε αυτό το υπέροχο, απόλυτα απομονωμένο τοπίο θαυμάζοντας την ροζ λουλουδιασμένη περίμετρο, και τους τρίτωνες εντός των νερών.

Image

Υπέροχα κάποια στιγμή για ένα κάμπινγκ εδώ σκέφτομαι, αλλά και πόσο ευαίσθητα σε παρεμβάσεις είναι αυτά τα μέρη. Κατεβαίνω και συνεχίζω για Μάρμαρα. Την πληροφορία μου την είχε δώσει ο Μήτσος «Αέρας Club, ίσως η καλύτερη αίθουσα γαλλικού μπιλιάρδου στην Ελλάδα..» Στον χωματόδρομο?!...στον χωματόδρομο!! Σταματάω, τσιμπολογώ και τα λέω με τον Κώστα, πρωταθλητή κατά το παρελθόν στο τρίσποντο, που είπε κάποια στιγμή να πάρει τα βουνά.

Image

Φεύγω από τα Μάρμαρα, σαφώς με καθυστερήσεις φορτωμένος, και ακολουθώ προς Κολοκυθιά, Αργύρια με στόχο, το γνωστό από δυο διανυκτερεύσεις πέρυσι, Γαρδίκι. Φυσικά οδηγάω σαν τρελός προσπαθώντας να μην νυχτώσω. Πόσο όμως σαν τρελός με αυτά που περνάω?!! Είμαι κάτω από την Σπερχιάδα, πάνω από τα Βαρδούσια, πίσω έχω την Οίτη και μπροστά μου την Γραμμένη Οξιά, είναι ποτέ δυνατών να μην βελάζεις μέσα απ’το κράνος? Δρόμοι μεγάλοι, δρόμοι μικροί. Δρόμοι πνιγμένοι στη φύση, νερά και χώμα. ….

Image
Image
Image
Image
Image

Y.Σ
α)Δύσκολα βρίσκεις πληροφορίες για τις λίμνες, μιας και υπάρχουν ακριβώς ίδιες (!) στον Αλμυρό με το ίδιο όνομα..!! Περιττό να πω ξανά ότι το περιβάλλον είναι αρκετά εύθραυστο και όποια παρέμβασή μας, ακόμα και η παρουσία μας, πρέπει να είναι μετρημένη.
Β)Οι χάρτες των χωμάτινων διαδρομών, με φωτογραφίες στα σημεία:
1. https://www.google.gr/maps/@38.7527,22. ... Ra5jg7bPDS
2. https://www.google.gr/maps/@38.7938116, ... mjmLJoA9v7



User avatar
korobilis7
Παλιά καραβάνα
Παλιά καραβάνα
Posts: 1344
Joined: 12 Mar 2010 23:42
Location:
Contact:

Re: Μια μεικτή Καλλιδρομο, Οίτη, Ζηρελια, Σαράνταινα, Φουρνά

Post by korobilis7 »

Μμμμμμ......μυρισε Οξυγωνο απο αγαπημενα μερη.

Εβαλα τσιπουρο στο ποτηρι,Μεζε στο πιατο,Περιμενω συνεχεια


“Εκείνος που δεν ταξιδεύει, δεν έχει γνωρίσει την αξία των ανθρώπων.”
Μαυριτανική παροιμία.

gkarvou
Νέος χρήστης
Νέος χρήστης
Posts: 60
Joined: 06 Sep 2016 11:18
Location:
Contact:

Re: Μια μεικτή Καλλιδρομο, Οίτη, Ζηρελια, Σαράνταινα, Φουρνά

Post by gkarvou »

Αφού στήνω την σκηνή μου στον φιλόξενο χώρο της Αγίας Παρασκευής, διαλέγω το «τραπέζι» μου αραδιάζω τις προμήθειές μου και την μία μπύρα που είχε περισσέψει στην σακούλα του Δημήτρη από χθες. Έλατο που σε πνίγει και ένα δάσος ήχοι. Στο ίδιο τραπέζι απλώνω τα συμπράγκαλά μου του καφέ το πρωί, προσπαθώντας πάλι να βγάλω μια πορεία που θα έκλεινε το βράδυ στην Αθήνα. Πολύ ψηλά δεν με παίρνει να πάω, οπότε ας κάνω μια Κοκκάλια και μετα ανεβαίνω λίγο βόρεια λέω.

Image

Ξεκινώ, βγαίνοντας πίσω και αγναντεύοντας την Γραμμένη Οξια με συνεπαίρνει ο ενθουσιασμός και περνάω την διασταύρωση για Κοκκάλια. Σταματάω, ελέγχω την θέση μου στο gps, λίγα μέτρα πίσω μου είναι… και τι πειράζει δλδ αν κάνω μια άλλη?

Image
Image

Συνεχίζω λοιπόν για να περάσω την Σαράνταινα που δεν ήξερα. Δρομάρα!! Ανεβαίνω και θαμπώνομαι από μια θάλασσα βουνά, περνάω τον αυχένα και αλλάζω από Φθιώτιδα σε Ευρυτανία, αφήνω τον δρόμο να κατηφορίζει για Άμπλιανη και πάω για Στάβλους. Χωματόδρομός για «λεωφορεία» …κοντά στους Στάβλους κάπως σφίγγει, αλλά βγαίνω και σταματάω σε πηγή για ανασυγκρότηση.

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Θα πάω Φουρνά για τσίπουρα, αλλά πριν με παίρνει να ανακαλύψω κανα περασματάκι χωμάτινο που μπορεί να με ξανανεβάσει Κοκκαλια. Μπαίνω στον πρώτο που συναντώ και εχει αξιώσεις αυτό που φαίνεται μονοπάτι να μην είναι. Τριαλαρί, τριαλαρό προχωράω σε ένα δασικό που όσο παει στενεύει.

Image

Οσο στενεύει ξεπροβάλουν πέτρες, να’σου και ένα ποταμάκι λίγο άτακτο, να’σου και λίγα χορταράκια μες τον δρόμο.

Image
Image

Να΄σου και πετρούλες κατολίσθησης μες τα χορταράκια που γίνανε πολλά. Να’σου και κατι δεντρα πεσμένα μες το «δρόμο». Να΄σου εισαγωγικά στη λέξη δρόμος!!

Image
Image

Εγω όμως στον στόχο μου, ειμαι μες τα χορτάρια, τις ελεύθερες πέτρες κτλ αλλά ένα κομμάτι του εαυτού μου, αυτό που οδηγάει συνήθως, είναι σίγουρο ότι αυτό ΕΙΝΑΙ δρόμος και μάλιστα κάπου βγαίνει.

Image

Και έρχεται η Νέμεσις… δρόμος κομμένος στοπ!! Πάμε π@π@ρα να φύγουμε από δω γιατί ούτε αρκούδα δεν σε βρίσκει …και γύρισα…

Image
Image


Έπιασα λοιπόν την δημοσιά, τον δρόμο του Κρίκελου, να ανέβω σβέλτα ως Φουρνά που είχα ραντεβού. Τα 20 χλμ την πρώτη μέρα, τα 100 χθες και τα 40 σήμερα καινούριων και άγνωστων χωμάτινων διαδρομών μου είχαν γεμίσει το «τσουβάλι», η άσφαλτος πιά ήταν μια δευτερεύουσα υπόθεση… καλά, θα ήθελα!! Με το που πέρασα την γέφυρα του Κρικελιώτη δεν μπορούσα παρά να σταματήσω για μια φωτό τοπίου.

Image

Αυτή η άσφαλτος, με αυτή την αλληλουχία στροφών που σε κάνει να χορευεις είναι μοναδική. Σταματάω την καταιγιστική οδήγηση στο τούνελ του Τυμφρηστού, μιας και το καταλαμβάνουν άλογα, ρίχνω μια ματιά δέους στο Βελούχι που ορθώνεται στα αριστερά μου και κοιτάω τα λάστιχα. Πατημένα μέχρι τέλους …τι ευτυχία μπορεί να είναι αυτή που τρως τις πέτρες και τα χωματα και στο καπάκι καταπίνεις σβέλτα χιλιόμετρα? Σε τίποτε από τα δύο δεν είσαι πρωταθλητής, αλλά ποιος υπαγορεύει ότι πρέπει να παίρνεις πρωτάθλημα για να ζεις?!

Image
Image
Image

Φτάνω Φουρνά, ο καινούριος φίλος με περιμένει να συνεχίσουμε δυο τρεις κουβέντες με τα τσίπουρα . Κοιτάω το τοπίο, κάνω ερωτήσεις, μαζεύω πληροφορίες. Με επιστρέφει για Λαμία από Ζαχαράκη (Ταρζαν), που το είχα βάλει στα «υπόψιν», από τις χειμωνιάτικες διαδικτυακές αναφορές, λίμνη Σμοκόβου, Λαμία.

Image
Image
Image

Χαιρετάω με εγκαρδιότητα, αντιλαμβανόμενος μια μακρά συνέχεια των επεισοδίων με τον Δημήτρη και αφήνομαι στην εθνική να με γυρίσει το βράδυ πίσω. Λίγο μετά τον Μπράλο, μαυρίλα, αστραπές και αντάρα. Σταματάω για αδιάβροχα και σκέπτομαι στην ερώτησή μου «καλά, αλλά να οδηγάς με βροχή?!» η απάντηση του Μητσου ήταν «Η βροχή ειν’ωραία ρεεε!!»….
ουφ ρε πούστη μου που έμπλεξα…!!




Οι χάρτες των δυο χωμάτινων με φωτογραφίες στο στίγμα:
Σαράνταινα: https://www.google.gr/maps/@38.8026804, ... cE9yvFhCnD
Στάβλοι: https://www.google.gr/maps/@38.7901379, ... Y9euzmrKNa



gkarvou
Νέος χρήστης
Νέος χρήστης
Posts: 60
Joined: 06 Sep 2016 11:18
Location:
Contact:

Re: Μια μεικτή Καλλιδρομο, Οίτη, Ζηρελια, Σαράνταινα, Φουρνά

Post by gkarvou »

korobilis7 wrote: 04 Dec 2020 19:54 Μμμμμμ......μυρισε Οξυγωνο απο αγαπημενα μερη.

Εβαλα τσιπουρο στο ποτηρι,Μεζε στο πιατο,Περιμενω συνεχεια
Στηνν υγειά μας Κωστή!! Στην υγειά μας και καλους δρόμους!



stefanosXrv
Αρχάριος
Αρχάριος
Posts: 24
Joined: 05 Feb 2020 16:23
Location: Λάρισα
Contact:

Re: Μια μεικτή Καλλιδρομο, Οίτη, Ζηρελια, Σαράνταινα, Φουρνά

Post by stefanosXrv »

Εξαιρετικός! Άντε κ στα επόμενα



Post Reply