Αιμοδοσία 31 Οκτωβριου

Post Reply
User avatar
Africa Twin Club Hellas
Administrator
Posts: 235
Joined: 11 Oct 2004 19:24
Location:
Contact:

Αιμοδοσία 31 Οκτωβριου

Post by Africa Twin Club Hellas »

2021-10-15-19-21-06.jpg
Το πρωι της Κυριακής,31 Οκτωβρίου,ανανεώνουμε το ραντεβού μας στο Νοσοκομείο Γ.Γεννηματά.

Καλούμε τα μελη και τους φίλους μας σε εθελοντικη αιμοδοσία με στόχο την ενίσχυση της Εθνικής τράπεζας αίματος.
Μια πράξη σεβασμού και αλληλεγγύης προς τον συναθρωπο μας.

Πρόκειται για μια ανώδυνη διαδικασία. Το μοναδικό ενόχλημα είναι ένα μικρό τσίμπημα από τη βελόνα και μετά απλά ανοιγοκλείνεις τη γροθιά σου για να διευκολύνεις τη ροή του αίματος.

Λαμβάνεται λιγότερο από το 1/10 του αίματος περίπου, 450ml από τα 5 λίτρα που έχει ο άνθρωπος. Ο όγκος που χάνεται αναπληρώνεται σε 10 λεπτά μετά την αιμοδοσία. Επιπλέον, θεωρείται ότι η κινητοποίηση του μυελού των οστών είναι και ευεργετική για τον οργανισμό.

Η αιμοδοσία είναι ακίνδυνη για τον αιμοδότη. Δεν υπάρχει περίπτωση να μολυνθείς από AIDS ή άλλο μεταδιδόμενο νόσημα αφού οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι μιας χρήσεως και αποστειρωμένες. Ο όγκος αίματος που δίνει ο αιμοδότης αντικαθίσταται αμέσως, το πλάσμα σε μια μέρα και τα ερυθρά αιμοσφαίρια σε ένα μήνα.

Η αιμοδοσία διαρκεί περίπου δέκα λεπτά. Για την όλη διαδικασία από τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου μέχρι να φύγεις υπολόγισε περίπου μισή ώρα.

Το ραντεβού μας λοιπόν στο Γεννηματά ή σε οποιο άλλο αιμοληπτικο κέντρο.

Στον δικαιούχο γράφουμε τον Α.Μ της λεσχης 14176/Africa twin club Hellas.


Africa Twin Club Hellas

User avatar
Africa Twin Club Hellas
Administrator
Posts: 235
Joined: 11 Oct 2004 19:24
Location:
Contact:

Re: Αιμοδοσία 31 Οκτωβριου

Post by Africa Twin Club Hellas »

Την Κυριακη 14 Νοεμβριου,θα γινει επαναληπτικη αιμοδοσια στην προσπαθεια μας να ενισχυσουμε την τραπεζα αιματος.

Η αιμοδοσία είναι μια πράξη αγάπης τόσο για τους άλλους όσο και για τον εαυτό μας. Δυστυχώς όμως, στην Ελλάδα είμαστε ακόμα προκατειλημμένοι και έτσι οι αιμοδότες εθελοντές είναι ακόμα λίγοι συγκριτικά με τις ανάγκες μας με αποτέλεσμα να εισάγουμε φιάλες αίματος από άλλες χώρες.

Εκτος απο την συμαντικη κοινωνικη διασταση του εθελοντισμου της αιμοδοσιας,τα οφελη για την υγεια του αιμοδοτη ειναι πολλα.
Σύμφωνα με πολυάριθμες μελέτες, η δωρεά αίματος μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και καρκίνου, ενώ ο αιμοδότης καίει 650 θερμίδες για κάθε 568 ml αίματος που δίνει.

Το γεγονός οφείλεται στη μείωση των υψηλών επιπέδων σιδήρου που έχουν συνήθως οι αιμοδότες.

Ο σίδηρος επηρεάζει την πηκτικότητα του αίματος. Όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδά του, τόσο πιο «πηχτό» είναι το αίμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση της οξείδωσης της χοληστερόλης, η οποία επηρεάζει την πυκνότητα του αίματος και δημιουργεί αυξανόμενη τριβή καθώς διέρχεται από τα αιμοφόρα αγγεία. Η τριβή προκαλεί φθορές στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών και μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου.

Επειδή μέσω της προσφοράς αίματος, αφαιρείται από τον αιμοδότη αρκετός σίδηρος, «αραιώνει» το αίμα.

Την ίδια ώρα, έρευνες δείχνουν ότι oi τακτικoi αιμοδότες εμφανίζουν κατά 88% μικρότερο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα, καθώς με αυτή την πράξη βελτιώνεται η ροή του αίματος τους. Όταν το αίμα είναι πολύ πηχτό (λόγω κακής διατροφής, υψηλής χοληστερόλης, υψηλού ουρικού οξέος, καπνίσματος, στρες κλπ.) ρέει αργά, με αποτέλεσμα να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης και εγκεφαλικού. Η τακτική αιμοδοσία βελτιώνει τη ροή του αίματος και μειώνει τις βλάβες στα τοιχώματα των αγγείων και των αρτηριών.

Στα οφέλη που λαμβάνουν οι αιμοδότες συμπεριλαμβάνεται και ο έλεγχος της υγείας τους, αφού πριν δώσουν αίμα, γίνεται μέτρηση της θερμοκρασίας, των καρδιακών παλμών, της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων αιμοσφαιρίνης. Μετά το πέρας της διαδικασίας, το αίμα ελέγχεται για 13 μολυσματικές ασθένειες, όπως ο HIV, η ηπατίτιδα και ο ιός του Δυτικού Νείλου. Εάν το αποτέλεσμα κάποιας από αυτές τις εξετάσεις βγει θετικό, ειδοποιούνται αμέσως.

Πέρα όμως από τις θετικές επιδράσεις της αιμοδοσίας στην υγεία, υπάρχει και το ψυχολογικό μέρος της διαδικασίας. Η αίσθηση του αλτρουισμού συμβάλει στη διάθεση ενός ανθρώπου, καθώς ο αιμοδότης νιώθει υπερήφανος για την αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο.

Αιμοδοσία: 15 λόγοι που αξίζει να την εντάξετε στη ζωή σας

Την Κυριακη το πρωι λοιπον, ανανεωνουμε το ραντεβου μας στο Γ.Ν.Γεννηματας.

Υ.γ.
Καλο θα ηταν να ακολουθησουν και οσοι δεν δινουν αιμα.
Πρωτα για συμπαρασταση στους εθελοντες και επικροτωντας την δωρεα τους
Και δευτερον, μηπως τελικα πειστούν οτι ειναι κατι ανωδυνο και τοσο υπερτατο.


Africa Twin Club Hellas

User avatar
Africa Twin Club Hellas
Administrator
Posts: 235
Joined: 11 Oct 2004 19:24
Location:
Contact:

Re: Αιμοδοσία 31 Οκτωβριου

Post by Africa Twin Club Hellas »

Σας ενημεωνουμε οτι λογω του μαραθωνιου που θα διεξαχθει στην Αθηνα αυτη την Κυριακη,η προσεγγιση μας στο Γεννηματας θα ειναι αδυνατη.
Ως εκ τουτου,ειμαστε αναγκασμενοι να ακυρωσουμε την επαναληπτικη αιμοδοσια.


Africa Twin Club Hellas

Post Reply